De gratis stadswandeling 'De donkere zijde van Firenze - mysteries en legendes' door Florence Free Tour-Tale eindigde in de buurt van de Ponte Vecchio en de Uffizi Gallerij. Ik besloot nog even rond te wandelen vooraleer terug te keren naar de hostel, toen ik plots muziek hoorde. Ik besloot mijn oren te volgen in de hoop op een gratis concert.



Ik belandde op de Piazza della Signoria en daar stond een zee aan mensen. Ik zocht me een plekje vooraan in de menigte en genoot met volle teugen van de fanfare die er het beste van zichzelf aan het geven was in de Loggia dei Lanzi. Het optreden vond blijkbaar plaats in kader van het 24ste Festival delle orchestre Giovanili.


Toen viel mijn oog op een banner rechts van het podium: Koninklijke Fanfare Sint-Jozefsgilde Mol-Sluis. Wat??? Was ik te midden van Firenze naar een Belgische fanfare aan het kijken?! #trotsebelg



Toen ze het lied Con te partirò van Andrea Bocelli speelden, kreeg ik tranen in de ogen. Afsluiten deden ze dan weer vol energie met Smoke on the Water van Deep Purple. Het smaakte naar meer en het publiek verzocht een bisnummer. De fanfare wou het verzoek inwilligen, maar de organisatie wou helaas niet toegeven.



Na afloop heb ik twee van de muzikanten aangesproken en hen proficiat gewenst. Net zoals ik verrast was om een Belgische fanfare aan het werk te zien, waren zij verrast om door een Belg aangesproken te worden. Ze vertelden vol trots dat ze vicewereldkampioen zijn. Brava!


En zo had ik een heerlijke eerste avond in Firenze.